Het belang van probiotica voor moeder en kind: onmisbaar voor een goede gezondheid van je baby
In ons vorige artikel ‘Spruw bij je baby, dé oplossing’ werd duidelijk dat we niet alleen onze genen meegeven aan ons kindje, maar ook onze darmflora. Dit doen we al in de buik via de placenta, tijdens de geboorte door het geboortekanaal en via het geven van borstvoeding.
Omdat het grootste deel van ons afweersysteem (80-90%) zich in onze darmen bevindt en een gezonde darmflora van levensbelang is voor een goede functie van het immuunsysteem is het dus ontzettend belangrijk dat wij mama’s een zo gezond mogelijke levensstijl erop na houden tijdens onze zwangerschap en daarna. We willen natuurlijk zorgen dat ons kindje met een zo sterk mogelijk afweersysteem ter wereld komt. Dit draagt namelijk bij aan de algemene gezondheid van ons kind. Ook lazen we in het vorige artikel dat het nemen van probiotica bijdraagt aan deze gezonde levensstijl en het ons immuunsysteem versterkt.
Lees in dit vervolg artikel over het belang van het nemen van probiotica rondom je zwangerschap en hoe het helpt bij het gezond opgroeien van je baby. Tevens wordt duidelijk waarom het zo belangrijk is om je kindje zelf ook probiotica te geven vanaf de geboorte.
Probiotica: Wat is het?
Ok even een kleine recap. In je lichaam komen zowel goede als slechte bacteriën voor en deze vormen tezamen de darmflora. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat deze in balans zijn. Als de slechte de overhand nemen, kun je namelijk ziek worden. Probiotica zijn de goede bacteriën in ons lijf die de groei van goede bacteriën bevorderen en ons beschermen tegen slechte bacteriën. Ze zijn dus goed (pro) en onmisbaar voor onze gezondheid. Probiotica houden onze darmflora en daarmee ons immuunsysteem sterk en gezond.
Lactobacillen en Bifidobacteriën
Er bestaan verschillende soorten probiotische bacteriën en allemaal hebben ze hun eigen werking. De meeste behoren tot de melkzuurbacteriën; tot de Lactobacillen of Bifidobacteriën en deze geslachten zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten en stammen. Zie het net als bij auto’s, elk automerk heeft verschillende modellen en die modellen hebben onderling ook weer verschillende eigenschappen. Zo zit het ook bij probiotica. Niet elk probioticum heeft dus dezelfde werking.
Probiotica en de gezondheidsvoordelen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat probiotica voor, tijdens en na onze zwangerschap belangrijk is voor een gezonde darmflora voor onszelf en ons kindje. Als de ‘mommy to be’ haar darmflora verbetert, wordt het kindje ook met een sterkere darmflora en dus een gezond werkend immuunsysteem geboren. Wij mama’s leggen dus de basis voor de darmflora en deze bepaalt de verdere gezondheid voor ons kindje voor de rest van zijn leven. Vanaf dat je kindje 2 jaar is de darmflora stabiel en verandert deze nauwelijks meer. Tenzij we natuurlijk uit disbalans raken (zie blog Spruw bij je baby, dé oplossing).
Voordelen van probiotica voor de moeder
- Minder vatbaar voor ziektes door een sterker immuunsysteem
- Minder risico op een schimmelinfectie
- Kan helpen tegen de ochtend misselijkheid tijdens de zwangerschap: Probiotica helpen bij de overgevoeligheid van de maag tijdens de zwangerschap. Het nemen van probiotica houdt namelijk de balans tussen de goede en de slechte bacteriën in stand, dit vermindert misselijkheid en duizeligheid en zorgt er ook voor dat je meer energie hebt.
- Minder snel zwangerschapsdiabetes: Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke diabetes die te maken heeft met dat je lichaam andere hormonen aanmaakt en gaat na de zwangerschap weer over. Probiotica kan de glucose stofwisseling reguleren.
- Helpt blaasontsteking voorkomen, wat weer heel fijn is want dan voorkomen we dat we een antibioticakuur moeten nemen wat weer schadelijk is voor onze darmflora.
- Bloeddrukverlagende werking
- Verbetert de werking van je darmen, spijsvertering en stoelgang
- Vitamines uit voedsel worden beter opgenomen.
- De juiste zuurgraad in de darmen wordt behouden
- Cholesterolgehalte wordt verlaagd: Door de melkzuurbacteriën wordt de opname van cholesterol geremd.
Tijdens de eerste 2 trimesters van je zwangerschap en überhaupt vóór je zwangerschap is er het probioticum Orthiflor Basic. Een supplement dat we kunnen toevoegen aan onze dagelijks dieet om onze darmflora in balans te houden.
Voordelen van probiotica na de bevalling:
Probiotica horen dus bij ons gehele gezondheidsplan voor moeder en kind. Maar ook na de geboorte van ons kindje zijn ze ook essentieel voor ons lichaam om te herstellen. Probiotica hebben bijvoorbeeld ook bewezen de kans op onze ‘moodswings’ te verminderen (hallelujah).
- Postnatale depressive vermijden: Er is een sterke connectie tussen je hersenen en je darmflora en recent onderzoek wijst uit dat het verhogen van je probiotica inname tijdens je zwangerschap de neurotransmitters in je darmflora kan veranderen. Door deze veranderingen kunnen we beter dealen met depressive en angsten.
- De zwangerschapskilo’s kwijtraken: Ja, die zwangerschapskilo’s, wat willen we daar graag weer snel van af. Probiotica helpen je om van deze extra kilo’s af te komen (hallelujah again). Onderzoek wijst ook uit dat het nemen van probiotica supplementen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven borstvoeding samenhangt met verlaagde kans op obesitas bij zowel moeder als kind.
Voordelen van probiotica voor baby en kind:
Allergieën, allergische huidaandoeningen, voedselovergevoeligheid, astma en andere aandoeningen van het immuunsysteem hangen sterk samen met de ontwikkeling van de darmflora. Het immuunsysteem van een baby is nog niet volgroeid en daarom is je baby zeker in de eerste maanden kwetsbaar voor het oplopen van allergieën. Logischerwijs hebben probiotica dus een positief gevolg op deze aandoeningen en gelukkig is het mogelijk onze kindjes vanaf de geboorte probiotica te geven. Probiotica zorgen voor:
- Een sterk(er) immuunsysteem waardoor je kindje minder vatbaar is voor ziektes.
- Minder kans op huidaandoeningen zoals eczeem: Studies wijzen uit dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap probiotica nemen de kans op eczeem bij hun kindje met 50% verkleinen, dit gaat met name om atopisch eczeem. Indien jouw kindje last heeft van atopisch eczeem verbetert probiotica ook de klachten, dus het is ook raadzaam om dan te nemen.
- Minder kans op voedselgevoeligheden en allergieën: Het nemen van de Lactobacillus stam laat een betere immuunrespons zien bij kinderen met een vermoede koemelk allergie. Probiotica hebben een stimulerend gevolg voor het immuunsysteem waardoor baby’s minder heftig reageren op bijvoorbeeld koemelk.
- Bij antibiotica gebruik: Antibiotica is het tegenovergestelde van probiotica en doodt naast de slechte bacteriën ook de goede bacteriën en kan een groot deel van de darmflora doden. Probiotica vullen de goede bacteriën weer aan. Neem het niet tegelijk zodat de antibiotica zijn werk kan doen, maar neem de probiotica dan bijvoorbeeld in de avond.
- Minder kans op spruw
- Obstipatie: Probiotica helpen de darmflora en kan dus helpen obstipatie te verlichten en een regelmatige stoelgang bevorderen.
- Een betere opname van voedingsstoffen
- Minder kans op darmkrampjes: Darmkrampjes zijn grote kwelgeesten voor een baby. Veel baby’s worden in de eerste weken van hun prille leventje geplaagd door kronkelende darmpjes, met veel huilen en onrust tot gevolg. Deze pijnlijke samentrekkingen van de darmpjes komen vaak niet voor bij baby’s waarvan de moeder een goede darmflora had. Indien je baby’tje last heeft van de buikkrampjes dan helpen probiotica doordat deze de spijsvertering en de darmflora verbeteren.
- Necrotiserende enterocolitis: NEC is een zeldzame darmaandoening die bijna uitsluitend voorkomt bij te vroeg geboren baby’s (prematuren). Omdat de darm nog niet rijp is, is de darmwand van de te vroeg geboren baby’tjes extra kwetsbaar voor bacteriën. Er bestaat een risico op overlijden en probiotica kunnen helpen deze kans te verkleinen omdat het de afweer verhoogt.
- Verlagen van de kans op hoge luchtweginfecties en dringen antibioticagebruik terug
- Huilbaby’s: Uit onderzoeken is gebleken dat huilbaby’s een andere darmflora hebben dan ‘niet huilbaby’s’. Huilbaby’s bleken minder Lactobacillen in hun ontlasting te hebben. In een onderzoek werd baby’s probioticum met Lactobacillen toegediend en na een week nam de tijd dat de baby’s huilden per dag af (hallelujah!).
- Reflux: Toevoegen van probiotica aan de babyvoeding bij kindjes die te vroeg geboren waren, hielp bij het terugstromen van de voeding, oftewel reflux. Ook huilden deze baby’tjes minder.
- Infecties: Onderzoek wijst uit dat baby’s die in het 1elevensjaar probiotica namen minder infecties kregen.
Gezond voedingspatroon naast probiotca supplementen
Naast probiotica is een volwaardig voedingspatroon met veel goede vetten ook belangrijk. We kunnen natuurlijk niet ongezond gaan leven en dan probiotica supplementen bij slikken om te compenseren en denken dat het zo wel goed komt. Olijfolie, kokosolie, hennepolie, roomboter en prebiotica (vezels uit groenten en fruit) zijn voeding voor gezonde bacteriën in je darmen. Probiotica kunnen we ook halen uit ons voedsel: Kefir is een goed probiotica product, maar ook yoghurt, zuurkool, ardamandele, micro-algen, augurken of andere ingemaakte groente, Hüttenkäse, tempeh (vleesvervanger), miso soep.
Wat kan de darmflora verstoren?
Verkeerde voeding zoals patat, snacks, koek, snoep, frisdrank en overige suikerproducten verstoren de darmflora. Vermijd geraffineerde producten! Ook roken heeft negatieve invloed. Antibioticagebruik heeft ook een negatief effect op de werking van de goede bacteriestammen, waardoor de ziekmakende bacteriën een grotere kans hebben om te overleven. Vermijdt daarom (als het kan) antibiotica en kies altijd liever voor gezonde voeding dan voor ongezonde voeding. Stress, vermoeidheid, maar ook verandering van klimaat hebben invloed op onze darmflora.
Moedermelk bevat ook probiotica
In jouw moedermelk zit ook probiotica die de spijsvertering en de immuniteit van je kleintje verbeteren. Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat borstvoeding belangrijk is voor een goede opbouw van de darmflora van je kind. Kindjes krijgen bijna 30% van hun goede darmflora bacteriën door borstvoeding! De speciale suikers in de moedermelk voeden de goede Bifidobacterium Infantis. Deze essentiële bacteriestam ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen, produceert vitamines en boost jouw kindje zijn immuunsysteem.
Omdat ons vloeibare goud wordt beïnvloedt door ons dieet kunnen wij tijdens de borstvoeding periode het probioticum supplement ‘Orthiflor Fem van Orthica’ nemen en moeten we natuurlijk letten op wat we eten en drinken.
Keizersnee
Als je kindje met een keizersnee wordt geboren of geen borstvoeding krijgt, heeft de darmflora een andere samenstelling. Onderzoek heeft uitgewezen dat je kindje dan meer ongunstige bacteriën en minder gunstige bacteriën heeft, hierdoor kan het afweersysteem verlaagd zijn.
Huid op huid contact
Als je kindje wordt geboren en het is mogelijk, zorg dan meteen voor huid op huid contact en leg je kindje op je blote borst. Jouw huid heeft gezonde micro-organismen die je over kan brengen aan je kindje door het huid op huid contact. Dit geeft een boost aan de beschermende laag van de huid. Sterker nog, de gezonde huidbacteriën hebben eigenschappen die jouw kindje kunnen beschermen tegen slechte bacteriën.
‘Vaginal seeding’ of ‘micro-birthing’
Je kan je kindje ook door zogenaamde ‘vaginal seeding’ of ‘micro-birthing’ jouw bacteriën meegegeven. Dan wordt het mondje van jouw pasgeboren kindje ingesmeerd met jouw vaginale flora door middel van een gaasje dat ze een uurtje in jouw vagina laten weken. Het gevaar is wel dat we ziektes bij ons kunnen dragen zonder dat we het weten en zo ons kindje zouden kunnen besmetten.
Welke probiotica voor je kind
Vanaf de geboorte kun je jouw kindje ook probiotica geven, deze zijn er in verschillende merken en varianten. Let er bij de aankoop wel op dat het speciaal voor baby’s of jongere kinderen is. De darmflora van baby’s en kinderen wijken namelijk sterk af van die van volwassenen, het bestaat dan voornamelijk uit bifidobacterien en dan voornamelijk uit de Bifidobacterium infantis. Bij kindjes die borstvoeding krijgen maakt de B.infantis zelfs 95% uit van de darmflora. Let er bij het kopen van een probioticum ook op dat het vrij is van onnatuurlijke toevoegingen zoals: Vrij van gluten, lactose, soja-eiwit, sacharose, synthetische conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Geschikt voor vegetariërs.
Een zeer geschikt probioticum voor baby’s is ‘Orthiflor Start van Orthica‘. Het kan eenvoudig worden opgelost in de handwarme flesvoeding of afgekolfte melk. Orthiflor Start is een probioticum voor moeder en kind en voor de aanstaande moeder is raadzaam te nemen in het laatste trimester van jouw zwangerschap. Voor je kindje kan je het gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar. Daarna wordt voor kindjes Dino Orthiflor poeder geadviseerd, deze kan je gebruiken tot de leeftijd van 6 jaar. Vanaf dat je kindje kan kauwen zijn de Orthiflor Kauw tableten heel handig, met 6 bacteriestammen en vitamineD3. Ik geef Day (4) en Tyler (2) elke ochtend op de lege maag deze probiotica tabletjes. Online staat dat Orthiflor Kauw vanaf 3 jaar is, maar omdat op mijn potje Orthiflor Kauw staat dat het vanaf 1 jaar is heb ik de Online Drogist even gecontact. Zij geven aan dat het mag vanaf dat je kindje kan kauwen voor die tijd adviseren zij de Dino poeder.
Bijwerkingen van probiotica
Het kan voorkomen dat jouw kindje last krijgt van gasvorming of darmkrampjes. Je denkt natuurlijk meteen dat dit niet klopt want het zou het juist op moeten lossen. Maar, het is een teken dat de goede bacteriën aan het fermenteren zijn en de darmflora aan het verzuren is. Na verloop van tijd (een week) verminderen deze klachten, maar het is raadzaam indien deze bijwerkingen zich voordoen om de dosis te halveren.
Conclusie
Het nemen van probiotica is van groot belang voor onze gezondheid en voor die van ons kindje!
Meer weten over probiotica en zwangerschap?
Vond je dit een goed artikel, delen is lief!
Liefs team Mommy Knows Best
BRONNEN:
www.darmgezondheid.nl
www.phital.nl
www.vitaalvanstart.com
www.naturafoundation.nl
www.lovebugprobiotics.com
www.globalnews.ca
www.orthokennis.nl
www.deonlinedrogist.nl