Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent? Doe een ovulatietest

Wie zwanger wil worden, kan niet om de ovulatie heen. Dit is het namelijk het moment in je cyclus waarop de eierstokken een eicel vrijmaken en je dus vruchtbaar bent. Natuurlijk wil je precies weten wanneer dit is, maar voorspellen wanneer je ovulatie is, blijft lastig, maar gelukkig zijn er ovulatietesten om je te helpen. Een ovulatietest is een betrouwbare manier om erachter te komen op welke dagen je vruchtbaar bent. Een uitkomst, vooral voor vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben.

Goed, hoe werkt zo’n ovulatietest dan? Wanneer moet je hem precies gebruiken? En hoe doe je dat dan? Welke verschillende testen zijn er? Enneh, hoe zat het ook alweer met die eisprong? Mommy Knows Best beantwoordt al je vragen over ovulatie én ovulatietesten in dit artikel en vond zelfs een nieuwe ovulatietest die je kunt gebruiken bij het PCOS syndroom.

Wat is de ovulatie?

De ovulatie is het moment in je cyclus waarop een eicel vrijkomt uit je eierstokken. We noemen de ovulatie daarom ook wel eisprong en zodra het eitje de baarmoeder vanuit de eileider bereikt, is het klaar om te worden bevrucht als er op dat moment sperma aanwezig is. De dagen rondom deze eisprong zijn jouw meest vruchtbare dagen. Weet je wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, dan weet je dus ook wanneer je het beste kunt vrijen.

ovulatietest

Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?

Tijdens de ovulatie ontstaat er een hormoonpiek. Deze bestaat vooral uit oestrogeen en LH. Oestrogeen speelt onder andere een grote rol in je menstruatiecyclus en tijdens zwangerschappen. LH staat voor luteïniserend hormoon. Een stijging van dit LH brengt de eisprong op gang en dit hormoon zorgt er ook voor dat je baarmoeder wordt voorbereid op de komst van een mogelijk bevruchte eicel. Omdat het niveau van deze hormonen stijgt voor de ovulatie zijn dit ook de hormonen die getest worden in een ovulatietest.

Je lichaam regelt die hormoonpiek zelf, als het goed is. Vaak merk je er weinig van, maar sommige vrouwen voelen wel iets aan hun lijf als hun ovulatie eraan zit te komen.

Kun je de eisprong voelen?

Sommige vrouwen voelen letterlijk de eisprong, maar voor de meesten is het opvallendst het veranderend baarmoederslijm. Deze wordt dankzij het hogere oestrogeen dun, glad en wazig wit. Je kunt er een soort lange, kleverige draden van trekken tussen je vingers. Dit slijm is zeer vriendelijk voor sperma. Het kan er zo een aantal dagen in overleven. De methode om zo op deze manier jouw ovulatie te voorspellen heet de ‘Billingsmethode’.

Andere signalen die je mogelijk in je lichaam kan voelen vlak voor de ovulatie:

  • gevoeligere borsten
  • misselijkheid
  • meer libido
  • lichte buikkrampen
  • mogelijk lichte bloeding

Als je niet weet waar je op moet letten zijn de signalen wel erg subtiel en moeilijk vast te stellen.

Wanneer is jouw ovulatie?

Als je zwanger probeert te worden met een beetje ‘hulp’ dan is het berekenen van jouw vruchtbare periode dus het belangrijkst, maar wanneer vindt die ovulatie nou precies plaats? Gemiddeld is dit, bij een cyclus van 28 dagen, veertien dagen voor je volgende menstruatie. We zeggen gemiddeld want er zijn zelfs vrouwen bij wie de eisprong op de dag is wanneer bij de meeste vrouwen hun menstruatie begint, oftewel bij iedere vouw verloopt de cyclus weer anders. Zelf je ovulatie berekenen kan op verschillende manieren, maar is niet nauwkeurig. Hier gaan we zo dieper op in, eerst even antwoord op de vraag ‘hoeveel dagen je dan precies vruchtbaar bent’.

Hoeveel dagen ben je vruchtbaar?

De grote hamvraag! Het verschilt natuurlijk per vrouw en per cyclus, maar in het algemeen ben je vier tot zes dagen vruchtbaar. Een aantal dagen voor de eisprong en ongeveer één dag erna. Vanaf het moment dat de eicel vrijkomt uit een eierstok, zal hij 12 tot 24 uur in leven blijven, daarom is er na de ovulatie meestal maar 1 vruchtbare dag. Spermacellen daarentegen blijven een stuk langer in leven, namelijk wel 72 uur. Sperma kan tot 5 dagen overleven in een vrouwenlichaam, daarom kan je ook zwanger raken als je seks hebt gehad gedurende de 5 dagen vóór je ovulatie.

Kans op zwangerschap in relatie tot je ovulatie:

  • Dag 5 voor de ovulatie: 0.4-7% kans op bevruchting
  • Dag 4 voor de ovulatie: 8-17%
  • Dag 3 voor de ovulatie: 8-23%
  • Dag 2 voor de ovulatie: 13-29%
  • Dag 1 voor de ovulatie: 21-34%
  • Dag van ovulatie: 8-33%
  • Dag 1 na ovulatie: 0.8-11%

Hoe kun je zelf jouw ovulatie berekenen?

Als je zelf het moment van jouw ovulatie wil berekenen, kun je de volgende tools gebruiken:

De kalendermethode

Met deze methode houd je bij hoe lang je cycli duren. Op basis daarvan probeer je te voorspellen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Heb je een regelmatige cyclus, dan zal je na enkele maanden al een patroon zien. Meestal valt de eisprong dan tussen dag 12 en 16. Vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben menstrueren de ene maand eerder dan de andere. Dit betekent ook dat de ovulatie elke ronde weer op een ander moment valt. ‘Wuaaah’, erg lastig te voorspellen dus. Uit onderzoek is gebleken dat de kalendermethode in slechts een derde van de cycli de juiste vruchtbare dagen voorspelt.

ovulatietest

Met een app

Wil je de kalendermethode gebruiken om je vruchtbare dagen te voorspellen? Probeer dan ook eens een app. Deze zijn meestal gratis te downloaden. De app ‘Flo’ is een bijvoorbeeld een fijne menstruatie kalender, maar als je ‘ovulatie app’ in je app store zoekt, zie je meerdere fijne apps.

Je voert informatie in over de lengte van je cycli en menstruatieduur en de app geeft aan op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Sommige apps zijn wat uitgebreider en vragen ook naar lichaamstemperatuur en veranderingen in het baarmoederslijmvlies. Maar hou er rekening mee dat de app er volledig naast kan zitten.

ovulatietestovulatietest

Meten van basale lichaamstemperatuur

Jezelf temperaturen is ook een methode om erachter te komen wanneer je ovuleert. Je meet elke ochtend op hetzelfde tijdstip voordat je uit bed stapt je temperatuur. Als het goed is, zie je direct na de ovulatie een stijging van 0,4 tot 1,0 °C. Nadeel is dat je deze cyclus al te laat bent om nog zwanger te worden! De temperatuurstijging is namelijk pas ná de eisprong zichtbaar. Omdat een eicel maximaal 24 uur in leven blijft is de kans dat er nu nog een bevruchting plaats vindt niet groot.

Exact berekenen van de ovulatie kan dus niet. Voorspellen wel. Met percentages van 33 tot 70% is de kans echter niet groot dat je jouw vruchtbare dagen goed voorspelt. Gelukkig is daar de ovulatietest. Deze kan zeer nauwkeurig voorspellen wanneer de ovulatiedatum is. Vrouwen die eerst bovenstaande methodes hadden toegepast en daarna ovulatietesten zijn gaan gebruiken, kwamen er ook vaak achter dat de ovulatie op een hele andere dag was dan ze in eerste instantie  hadden berekend.

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een van de meest betrouwbare manieren om erachter te komen wanneer je ovuleert. Ze claimen ten minste 99% nauwkeurigheid in het detecteren van de vruchtbare dagen. Ovulatietesten meten de LH-piek, een enorme stijging van het LH. Als alles goed gaat, vindt deze piek 24-36 uur voor het vrijkomen van de eicel plaats. Laat de test een positief resultaat zien, dan weet je dat je in de komende dagen het meest vruchtbaar bent. Tijd dus voor een romantisch avondje samen. 😉

Hoe werken ovulatietesten?

Ovulatietesten meten in ieder geval het LH niveau en in sommige gevallen ook oestrogeen. Dit hormoon stijgt namelijk ook vlak voor de eisprong. Net als een zwangerschapstest werkt de ovulatietest met urine. Iedere ovulatietest bevat 7 tot 20 teststaafjes die je enkele seconden in de urine moet houden. Je doet de test dus altijd meerdere dagen achter elkaar. Het is vast overbodig te zeggen, maar volg altijd de instructie bij de test voor een betrouwbaar resultaat.

Wanneer doe je een ovulatietest?

Deze vraag splitsen we op in twee vragen. Wanneer in je cyclus moet je beginnen met testen? En op welk moment van de dag kun je het beste een ovulatietest doen?

Wanneer beginnen met testen?

Wanneer je kunt beginnen met een ovulatietest is afhankelijk van de test én van je eigen cyclus. Als indicatie kunnen we zeggen dat je bij een cyclus van 28 dagen begint met testen op dag 11 na de eerste dag van je menstruatie. Handige tip voor iedereen die zwanger wil worden, is dan ook het bij gaan houden van je menstruatie. Op de website van Clearblue staat een handige tool. Hiermee kun je zien wanneer je het beste kunt beginnen met testen als je een van hun ovulatietesten in huis hebt. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te testen. Doe de ovulatietest niet met ochtendurine, want de LH-piek is pas later op de dag zichtbaar.

Hoe lees je de test af?

Je hebt een ovulatietest gedaan, hoe lees je hem nu af? Afhankelijk van het merk, zie je bij een positief resultaat een tweede streepje of een smiley of zelfs het exacte niveau van het hormoon. Lees de instructies van jouw test goed door, zodat je weet waar je op moet letten.

Ovulatietest positief! Wat nu?

Geeft de test een tweede streepje of een smiley? Hoera, dan zijn je meest vruchtbare dagen begonnen! Plan de komende dagen tijd om te vrijen, want nu is de kans op een zwangerschap het grootst. Wel een kleine kanttekening: je zult misschien niet gelijk zwanger raken. Laat je niet meeslepen door de teleurstelling, hoe moeilijk dat ook is. Houd in gedachten: de meeste stellen raken binnen een jaar in verwachting.

Tips voor gebruik van een ovulatietest

– Drink niet te veel voordat je een ovulatietest doet. Daardoor kan je urine te veel verdund raken waardoor de meting niet betrouwbaar is. Laat die extra mok koffie of thee dus maar even staan tot na de test.

– Zet het tijdstip waarop je gaat testen als herinnering in je telefoon. Zou toch zonde zijn als je vergeet te testen.

– Relax. Probeer je te ontspannen en focus niet te veel op per se zwanger worden. We weten, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Doe daarom ademhalings- en ontspanningsoefeningen, mediteer wat en geniet van de intimiteit samen.

Wist je dit al over de ovulatietest?

– De ovulatietest is niet hetzelfde als een zwangerschapstest. Beide testen meten echt iets heel anders. Een ovulatietest meet LH, een zwangerschapstest meet HCG. Vermoed je dat je zwanger bent? Koop dan gewoon een zwangerschapstest.

– Ook is een ovulatietest geen anticonceptiemiddel. Misschien dat je hem wel kunt gebruiken om een zwangerschap juist te voorkomen. De test geeft namelijk aan wanneer je het meest vruchtbaar bent. Dat zijn dan de dagen dat je beter niet kunt vrijen. Voor veel van jullie klinkt dat waarschijnlijk als de omgekeerde wereld. Voor wie liever geen kinderen wil: er zijn genoeg andere, betrouwbaardere anticonceptiemiddelen op de markt.

Welke verschillende ovulatietesten zijn er?

Op zoek naar een ovulatietest? Je koopt ovulatietesten onder andere bij de drogist of online. Er zijn verschillende merken te krijgen en veel drogisten verkopen ook een huismerk ovulatietest. De prijzen van de testen lopen dus ook uiteen. Gemiddeld schommelt de prijs voor een huismerk rond de € 15. Je krijgt dan een test met 7 teststaafjes. De duurste testen zijn niet persé het beste, kijk vooral wat het beste bij jou past. Daarom hier voor jou een handig overzicht.

Clearblue

10 stuks €28,38

Een van de bekendere merken is natuurlijk Clearblue. Clearblue heeft nu de ‘Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest’ en dit is een test waarmee je 4 of meer vruchtbare dagen kan identificeren.

Deze detecteert namelijk niet alleen de toename van LH, maar neemt ook het niveau van oestrogeen waar, welke toeneemt gedurende de dagen voor de LH piek. Door deze 2 hormonen te meten, is deze test in staat om gewoonlijk 4 vruchtbare vast te stellen, voorafgaand aan- en inclusief de dag van ovulatie. Je krijgt een smiley te zien als je vruchtbaar bent.

De Sensitest ovulatietest dipsticks

12 stuks €14,99

Deze testen zijn de helft goedkoper dan de ovulatietesten van Clearblue. Je krijgt twee streepjes te zien als je vruchtbaar bent en 1 streepje als je dat niet bent. Het fijne van deze test is dat het zeer duidelijk een LH piek aangeeft tijdens ovulatie, de twee streepjes zijn dan veel donkerder van kleur en voor en na de ovulatie zijn de twee streepjes lichter van kleur. Bij deze ovulatietesten ontvang je gratis een handige ovulatiekalender waar je de testen op kan plakken zodat je goed zicht krijgt op het verloop van je cyclus en waarmee je je kansen op het vinden van je vruchtbare dagen vergroot.

ovulatietesten

Indien je een onregelmatige cyclus hebt, is deze ovulatietest een uitkomst. En omdat je meestal niet meteen zwanger bent is de Sensitest een heel fijne betaalbare test.

Be sure extra gevoelige ovultatietest

24 stuks €11,99

Deze ovulatietest is nóg gevoeliger voor het meten van de LH-piek en dus wanneer je het meest vruchtbaar bent. Deze ovulatietesten zijn speciaal voor vrouwen waarbij de LH waarden lager zijn dan gemiddeld. Zij zullen de LH-piek beter kunnen vinden met de ‘extra gevoelige’ ovulatietesten. Ook vrouwen die graag wat eerder de LH-piek willen zien aankomen, hebben voordeel bij deze ovulatietest.

Mira fertility tracker

Mira analyzer $200 inclusief 10 test strips

20 stuks teststrips $45

Deze ovulatietest is een digitale test en is nog specifieker dan alle andere testen en dus erg fijn voor vrouwen met een onregelmatige cyclus of zelfs met het PCOS syndroom. PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom, PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. Bij dit syndroom is er minder vaak of geen eisprong en dan ben je dus verminderd vruchtbaar.

De ‘Mira Analyzer’ is een klein apparaatje waar je het staafje waar je op plast in moet doen, het geeft je het exacte LH en oestrogeen niveau en houdt dit ook bij gedurende je cyclus. Met behulp van de Mira Fertility app wordt jouw cyclus exact in kaart gebracht. Zo krijg je een gepersonaliseerd inzicht in jouw cyclus en dit vergroot jouw kans op een zwangerschap. Dus je hoeft geen lijntjes te ‘lezen’, maar krijgt de exacte hormoon concentratie.

$200 is natuurlijk een behoorlijke uitgave, maar als je leidt aan het PCOS syndroom of een onregelmatige cyclus hebt dan is de Mira Fertility tracker echt een geschenk uit de hemel. Je krijgt een overzicht van jouw menstruatiecyclus zoals je die in het laboratorium zou krijgen, erg prettig dus.

Is dit iets voor jou, je kunt hem HIER bestellen en tevens meer informatie vinden. Indien je de Mira fertility tracker bestelt, duurt het 5-15 dagen voordat je het paketje thuis hebt.

ovulatietesten

Ovulatietesten kunnen leiden tot een obsessie

Zwanger worden blijft een wonder en een kindje krijgen helemaal. Ook al zijn ovulatietesten handige tools om de kans op zwangerschap te vergroten, je kunt er  behoorlijk obsessief mee bezig raken. “Ik zie een smiley, we moeten nú vrijen”. En zo wordt proberen zwanger te raken niet meer fijn en ontspannen. Het is iets om rekening mee te houden indien je erover nadenkt om ovulatietesten aan te schaffen. Hoe dan ook blijven ovulatietesten een fijne manier om je cyclus nauwkeurig in kaart te brengen, zeker als deze erg onregelmatig is of indien je leidt aan het PCOS syndroom.

We hopen dat je zo een goed beeld hebt gekregen van welke soort ovulatietesten er zijn en dat al jouw vragen met betrekking tot de eisprong zijn beantwoord. Heb je nog suggesties of vragen, laat het ons dan vooral weten en we zijn vooral benieuwd naar jouw ervaring met ovulatietesten.

Vond je dit een fijn artikel, delen is lief!

Team MOMMY KNOWS BEST

Bronnen

Clearblue

De Online Drogist

What to expect?

Calculating Your Fertile Window: How Long Does Ovulation Last?

 

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best