Luke is een prematuur kindje, maar van hechtingsproblemen is geen sprake: De kracht van buidelen
Toen kleine Luke 7 weken jong was en 2 weekjes thuis uit het ziekenhuis sprak ik de kersverse papa en mama. Omdat Luke een prematuur kindje is (8 weken te vroeg), vroeg ik hoe het zat het met hechten. Van mama kreeg ik doodleuk een antwoord over het inknippen na de bevalling. Alleen doelde ik niet hierop, maar op de hechting tussen mama en kind. Het is namelijk niet niks is als je onverwachts met 32 weken moet bevallen, je kindje er ook nog eens heel plotseling in 2 uurtjes is en dan de couveuse in moet. Maar het antwoord van Laila zegt genoeg, er was absoluut geen sprake van moeite met hechten tussen moeder en kind. En dit allemaal dankzij buidelen. Lees in deze blog waarom buidelen zo belangrijk is ongeacht of je baby’tje te vroeg geboren is of niet en ook hoe je het precies moet doen.
De problemen op lange termijn bij een prematuur kindje
Een prematuur baby komt ter wereld in een stressvolle omgeving en wordt ook nog eens bij de moeder weg gehaald, hup de couveuse in, helemaal alleen. Deze kindjes krijgen op latere leeftijd vaak te maken met gedragsproblemen, moeilijkheden met taal of zelfs gezondheidsproblemen. Als ouder is het ook een lastige situatie want het kan heel verwarrend zijn voor het ontwikkelen van moedergevoelens omdat het eerste contact is verstoord omdat je kindje de couveuse in moet. Dit kan verholpen worden door de hechting tussen ouder en kind te verbeteren en dit kan door zo snel mogelijk na de geboorte te buidelen.
Wat is buidelen dan precies?
Het buidelen/kangoeroeën is ontstaan in de jaren zeventig in Colombia omdat er toen voor prematuur baby’tjes niet genoeg couveuses waren. Buidelen houdt in dat jouw pasgeboren baby met alleen een luier aan en eventueel een mutsje op in foetushouding tussen de blote borsten van mama of op de blote borst van papa ligt. Je houdt je baby bij je net als een kangoeroe, vandaar dat het ook wel kangoeroeën wordt genoemd. Dit directe huid-op-huid contact geeft een veilig en geborgen gevoel voor je baby en het heeft ongelooflijk veel voordelen voor je baby en zijn ontwikkeling. En dus ook voor de band tussen ouder en kind. Hierover zo meer, eerst wil ik het inspirerende geboorteverhaal van Luke met jullie delen.
Het geboorteverhaal van Luke
Indalingsweeën?
Donderdag avond 4 juni 2019 rommelde het wat bij Laila. Ze werd om 02.00 uur wakker met krampen in de buik en een pijnlijke onderrug. Ze maakte haar man wakker want de pijn werd toch wel heel erg. Manlief werd wakker en begon meteen te Googelen. Laila was pas 32 weken zwanger dus wat kon het zijn? Het moesten indalingsweeën zijn want die beginnen meestal tussen de 30 en 32 weken. Maar de pijn werd erger en de pijngolven kwamen steeds sneller achter elkaar! Omdat indalingsweeën niet sterker worden, maar juist onregelmatiger komen, moesten het echte weeën zijn.
Volledige ontsluiting
Ze timeden de weeën en deze kwamen vrij regelmatig en al bijna iedere minuut. Om 02.00 uur in de nacht belden ze de verloskundige, deze kwam meteen en constateerde volledige ontsluiting. Ook voelde ze het hoofdje al, maar om het stel niet ongerust te maken, zei ze hier niks over. Sander kreeg de opdracht om de dokterstas uit haar auto te halen voor als de baby nu zou komen. Er werden alvast 2 ambulances gebeld, één voor mama, één voor de baby. Laila had persweeën, maar ze vocht ertegen en probeerde in opdracht van de verloskundige met alle macht het tegen te houden. Haar kindje mocht nog niet komen. ‘Blijf nog even binnen, daar ben je veilig’, dacht Laila.
De ambulance in
Laila hield het vol en ging in haar blote niksie –want ze had daarvoor de warme douche op haar rug gehouden wat hielp tegen de pijn– met nog net even een trui over haar heen, hoppa de ambulance in. Om 03.30 was ze in het OLVG van Amsterdam en om 04.06 uur werd Luke geboren. Ze mocht het ini-mini kleine ventje dat 8 weken te vroeg was geboren even op de blote borst houden, “Och jochie toch” zei ze tegen hem terwijl ze even genoot van het huid-op-huid contact.
Rollercoaster
Daarna was het één grote rollercoaster. Luke werd bij haar weg gehaald en gecheckt op zijn vitale functies. Bij Laila werden de weeën weer opgewekt voor de nageboorte en daarna werd ze gehecht. Omdat haar lichaam totaal niet was voorbereid op de geboorte en hij zo snel mogelijk ter wereld moest komen toen de weeën waren begonnen was ze ingeknipt. Niet dat ze zich dat nog kon herinneren, maar goed. Dat duurde ontzettend lang en alles wat Laila dacht was: “Ik wil naar mijn kindje”.
Couveuse
Luke was 40cm en woog 1694gram en lag in de couveuse. Hij hoefde gelukkig niet aan de beademing, hij deed het goed, maar het was spannend. Na het dicht hechten, reed Sander zijn vrouw in de rolstoel naar de couveuse. Er lagen meerdere baby’tjes, maar meteen herkende Laila haar eigen kindje, ze herkende ook zijn huiltje. Ze wilde hem zo graag vasthouden en voor hem zorgen.
Nog geen naam
Omdat de kleine man veel te vroeg was geboren, hadden ze zelfs nog geen naam! Je bent verplicht in 3 dagen je kindje aan te geven bij de gemeente, maar gelukkig zat het Pinksterweekend er nog tussen en hadden ze dus nog 5 dagen om een naam te kiezen van hun shortlist.
Uit de couveuse om te buidelen
In die 1e vijf dagen werd Luke 2 keer per dag uit de couveuse gehaald en bij papa of mama op de blote borst gelegd en zo konden ze maximaal van hem genieten. En het buidelen deden ze in het ziekenhuis dus met een hele goede reden. Helaas mocht Luke maar maximaal 2 keer per dag uit de couveuse omdat het een hele onderneming was om Luke met alle slangetjes aan zijn lijf uit de couveuse te halen en bloot op de borst te krijgen. Dit was al veel voor het kleine jongetje die in het begin af en toe zelfs vergat adem te halen na een flinke maaltijd. Maar gelukkig werd hij goed gemonitord en werd hier meteen op geanticipeerd door het ziekenhuis personeel.
Sowieso maakt Laila en Sander zich weinig zorgen, dit kwam vooral omdat het ziekenhuis personeel zich ook geen zorgen leek te maken en ze vertrouwden natuurlijk volledig op hen, ze moesten wel. Ze werden ook super ondersteund en gesteund door het ziekenhuis en zelfs al zo ingewijd in het ouderschap dat toen het gezin eenmaal naar huis mocht de kraamzorg vond dat ze eigenlijk overbodig was.
Kolven
Omdat bij Laila de moedermelk zich al snel liet zien, was kolven geen probleem. Luke kreeg eerst sondevoeding met moedermelk, maar na 5 dagen mocht hij van het infuus en kreeg hij iedere 3 uur de fles met moedermelk. Na een week mocht Luke uit de couveuse in de wieg en toen hij 3 weken oud was, kreeg hij een eigen kamer waar papa en mama zo vaak mochten zijn als ze wilden en daar konden ze ook blijven slapen. Na 5 weken ziekenhuis mocht het gezin naar huis.
Zen stel
Toen Luke 7 weken was, kwam ik op visite. Ik kwam binnen en papa haalde Luke uit bed en verschoonde hem zonder enige klungeligheid en met zoveel liefde. En tijdens ons gesprek lag Luke bij mama op de borst en aaide ze hem non-stop –met kusjes tussendoor– over zijn ruggetje. Wat een zen stel, wat een genot om naar te kijken en om daar even getuige van te zijn. Zo kan het dus ook.
Laila zou nog graag borstvoeding willen geven, maar kleine Luke is lekker verwend met 5 weken fles en heeft weinig zin in zoveel moeite toen met zuigen voordat er melk komt. Maar gelukkig heeft ze hulp van de lactatiedeskundige. Na een bezoek van 1,5 uur ging ik weer de deur uit. Ik zeg bezoek want meestal duurt een kraambezoek niet langer dan 45 minuten, maar dit was gewoon even gezellig ‘hangen’ met de nieuwbakken papa en mama. Ik liep helemaal blij naar buiten, blij van hun verhaal, van hun mooie inspirerende ervaring. Natuurlijk wil je liever niet dat je kindje te vroeg geboren wordt, want een prematuur kindje is heel kwetsbaar, maar ze zijn ontzettend goed opgevangen en het buidelen heeft ervoor gezorgd dat er van een verstoorde hechting tussen ouder en kind nu geen sprake is.
De positeve effecten van buidelen op hechten
1.Hartritme baby
Dat buidelen een positieve invloed heeft op het hechtingsproces tussen ouder en kind blijkt onder andere uit de verandering in hartritme van de baby. Uit onderzoek (Máxima MC in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven) is gebleken dat het hartritme van de baby tijdens het buidelen regelmatiger en rustiger verloopt, de baby voelt zich geborgen. Je kindje ruikt jou, voelt jouw warme huid en hoort jouw hartslag, dat maakt hem rustig. Door het buidelen krijgt je kindje krijgt de kans om jou beter te leren kennen en het raakt zo vertrouwd met jou.
2.Je krijgt als ouder ook meer vertrouwen
Als ouder zijnde krijg je ook meer vertrouwen in jezelf. Je begint het huiltje van je kindje en zijn lichaamstaal te herkennen. Je kindje herkent jouw stem en zal ook op jou reageren
3.Buidelen vergroot de kans op borstvoeding
Omdat je kindje jouw stem en geur herkent zal je baby ook op jou reageren, dit helpt ook om de borstvoeding sneller op gang te brengen. Buidelen vergroot de kans op het geven van borstvoeding.
4.Je baby ervaart minder stress
Tevens blijkt uit datzelfde onderzoek dat tijdens het buidelen de baby minder oxycitine, het zogenaamde stresshormoon aanmaakt. Je baby is dus meer ontspannen en zal tevens beter slapen. Dat je kindje beter zal slapen heeft weer een positieve invloed op het eventuele herstel van je baby. Ook zal hij sneller terug zijn op gewicht. Het zal ook de opname periode in het ziekenhuis verkorten.
5.Buidelen positief effect op gedrag
Tevens werd de invloed van buidelen op hechten gemeten aan de hand van het gedrag. Dat het buidelen het gedrag van je baby positief beïnvloed daar had Laila zelf een mooi voorbeeld van. Toen Luke een keer ontroostbaar was, werd mama erbij gehaald en toen hij op de naakte borst van mama werd gelegd, werd hij meteen rustig en stopte hij met huilen.
6.Je geeft goede bacteriën mee
Als je kindje wordt geboren in het ziekenhuis wil je niet de vieze ziekenhuis bacteriën meegeven, jouw huid heeft gezonde micro-organismen die je over kan brengen aan je kindje door het huid op huid contact. Dit geeft een boost aan de beschermende laag van de huid. Sterker nog, de gezonde huidbacteriën hebben eigenschappen die jouw kindje kunnen beschermen tegen slechte bacteriën.
Lees hier Tassie’s must read blog over hoe je een goede weerstand mee kan geven aan je baby.
7.Positief effect op de ontwikkeling van de hersenen
Ook de hersenontwikkeling en -groei zal door het buidelen verbeteren. Dit verkleint de sociale, leer- en gezondheidsproblemen op de lange termijn. Je kindje voelt zich geborgen en kan zich daarom emotioneel en lichamelijk zo goed mogelijk ontwikkelen.
Veilge hechting
Het positieve effect van buidelen op het hechtingsproces tussen ouder en kind draagt het bij aan de positieve ontwikkeling van je kindje. Kinderen die veilig gehecht zijn, zullen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgen. Indien je meer wilt weten over de gevolgen van hechting en hechtingsproblemen hou dan mijn volgende blog in de gaten. Omdat het ongelooflijk is wat voor gevolgen wel of niet veilig hechten, kunnen hebben voor je kind wil ik graag dieper in dit onderwerp duiken en jullie er in de volgende blog meer over vertellen.
Een verstoorde hechting
Een verstoorde hechting kan ontzettend heftige gevolgen hebben voor je kindje in allerlei uitingen. Ik kwam deze website tegen van Esther Groenewegen ‘Als hechten niet vanzelf gaat‘ en ik kreeg letterlijk tranen in mijn ogen. Ik heb nooit geweten dat hechten zo essentieel was. Eigenlijk zou iedere aanstaande ouder dit moeten weten, zodat we ons baby’tje zoveel mogelijk meteen na de geboorte (en daarna) op de blote huid houden ongeacht of ze te vroeg geboren zijn of niet. Mocht je kindje al wat ouder zijn, dan kan deze deze website van Esther Groenewegen jou helpen.
“Overduidelijk is namelijk dat het verlengen van de daadwerkelijke buidelduur de meest effectieve manier is om ouder-kind hechting te verbeteren” aldus één van de onderzoekers in het onderzoek van het Maxima MC.
Hoe je moet buidelen
Omdat buidelen zo essentieel is voor iedere newborn te vroeg of niet te vroeg geboren hebben we hier een kleine ‘how to’ voor als je geen ziekenhuis personeel om je heen hebt:
- Doe je bh uit, je kan een bloesje dragen dat open kan aan de voorkant, maar je kan ook een te groot hempje aan doen en je kindje erin doen (zo deed ik dat in ieder geval, net als een kangaroo).
- Je baby’tje heeft alleen een luiertje om en een mutsje op (omdat de fontanel van je kindje open is, bescherm je zo het hoofdje, ook voor energieën van anderen tevens is een mutsje essentieel zodat je kindje zijn warmte niet veliest).
- Doe een deken over jullie heen.
- Ontspan en geniet van het moment.
- Buidel minimaal 1 uur met je kindje meerdere malen per week. Zelf deed ik altijd dutjes mee met mijn kindjes en dan deden we lekker buidelend een dutje. Ik ging dan een beetje schuin liggen met 2 grote kussens onder mijn hoofd en rug en stopte mijn kindje dan in mijn hempje, zodat het niet kon vallen.
- Laat je baby uitrusten tijdens het buidelen, het is geen speeltijd
- Papa’s kunnen ook heel goed buidelen, de papa voelt heel anders aan en zo geeft het ook weer een hele andere stimulans voor je baby.
Wij hopen dat je dit een artikel interessant en leuk om te lezen vond. Uiteraard horen wij graag jouw feedback. En mocht je tips hebben voor andere mama’s (to be), aarzel dan niet om ze in te sturen. En als je meer van dit soort artikelen wilt én op de hoogte van alle mamawijsheid wilt blijven, volg Mommy Knows Best dan op Instagram en Facebook
BRONNEN:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/12578-kangaroo-care
https://www.couveuseouders.nl/magazine/prematuriteit-en-de-fysiologie-van-hechting/
https://alshechtennietvanzelfgaat.nl/hoe-herken-je-de-eerste-symptomen-van-een-verstoorde-hechting/
https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/helping-hands/kangaroo-care-for-your-infant
https://www.nji.nl/Hechting-en-hechtingsproblemen-Probleemschets-Gevolgen
https://www.mmc.nl/nieuws/5885/hartsgeheim-ouder-en-kind/