Haaruitval na de zwangerschap: dé tips voor iedere mama
Vallen je haren zo’n 2 tot 4 maanden na je zwangerschap bij bossen uit? Geen paniek, mama’s! Haarverlies na je zwangerschap is gelukkig volkomen normaal, pfieuw. Maar dat betekent niet dat we het leuk vinden natuurlijk. Is het te voorkomen? Kunnen we er iets aan doen? Mommy Knows Best dook in dit onderwerp zette de supertips voor jou op een rijtje.
I’ve been there
Wat had ik een prachtige volle haarbos tijdens mijn zwangerschap. Helaas, 3 maanden na de geboorte van Day schrok ik me wild! Tijdens het haren wassen had ik ineens lange plukken haren in mijn handen, een handvol. Echt alsof ik in één keer kaal werd, bizar. Mama’s die dit mee gemaakt hebben, weten dat ik niet overdrijf. Je haar val letterlijk met bossen uit.
Geen zorgen
Allereerst, maak je geen zorgen. Haarverlies na de bevalling is een heel natuurlijk onderdeel van het ontzwangeren. Ik weet het, het is echt een handvol wat je uit je borstel haalt, maar het komt goed, beloofd. Ok, beb je écht extreme haaruitval en krijg je meerdere kale plekken? Bezoek dan even de huisarts. Deze kan je bloed laten testen om goed naar je hormoonhuishouding te kijken.
Want daar heeft het alles mee te maken, die fijne hormonen die ons zo heerlijk kunnen tergen tijdens en na de zwangerschap.
Hoe zit dat precies met onze haren?
Enerzijds is het uitvallen van je haar een natuurlijk proces. Alle haren op ons lichaam groeien namelijk in een cyclus die tussen de 2 en 7 jaar duurt. Je haren hebben een groeifase, een overgangsfase, een rustfase, en de gevreesde uitvalfase. Niet alle haren bevinden zich gelijktijdig in dezelfde cyclus. Gelukkig maar, anders valt al je haar in één keer uit.
Per dag vallen er zo’n 50 tot 120 haren uit, de haren die in de uitvalfase dus, maar omdat er ook weer nieuwe haren groeien, merk je hier weing van. Een andere reden voor haaruitval zijn veranderingen in de hormoonspiegel vóór, tijdens en ná de zwangerschap. Hormonen kunnen de cyclus van haarcyclus negatief beïnvloeden met als resultaat haaruitval.
Dit is waarom je haar na de bevalling uitvalt
OMG tijdens mijn zwangerschap had ik echt een prachtige bos haar! Ik noemde het liefkozend ‘Victoria Secret haar’ (geen grapje). Deze weelderige volle coupe komt door het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt er voor dat het grootste gedeelte van je haar in de groeifase zit. En nu komt het; als het oestrogeengehalte na je bevalling weer daalt, komen al die haren in één keer in de rustfase en vervolgens in de uitvalfase (help). In deze fase verlies je dus haar en niet zo’n beetje ook! Het goede nieuws is dus dat het heel normaal is en vaak binnen maximaal 12 maanden na de bevalling over is (1 heel lang jaar).
Kun je haaruitval voorkomen?
Helaas is haaruitval niet helemaal te voorkomen. Hoe gezond je ook leeft de kans is groot dat je last krijgt van haaruitval na de bevalling. Aan de verandering in je hormoonhuishouding kun je namelijk vrij weinig doen. Er zijn gelukkig andere factoren die je wél kunt beïnvloeden, deze hebben te maken met je gezondheid. Ten 1e letten op je voeding en ten 2esupplementen nemen. Ook kun je jouw haarroutine onder de loep nemen, stress reduceren en genoeg slapen. Ok, maar wat moet ik dan eten, welke supplementen kan ik dan het beste nemen en wat kan ik verder nog doen?
Dé tips
1. Voeding na de zwangerschap
Na de zwangerschap kun je weer losgaan op sushi en filet americain, maar het is verstandiger om een goed dieet te volgen om gezond te blijven. Gezond en gevarieerd eten kan het haarverlies namelijk verminderen. Belangrijke voedingsmiddelen voor je haar zijn provitamine B5 (panthenol), Biotine, vitaminen B en C, vetten, ijzer en proteïnen.
Provitamine B5
Voeding dat rijk is aan provitamine B5 zorgt voor voller haar en is een echte haarvitamine. Provitamine B5 zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren en vis.
Biotine
Biotine (vitamine B8) werd voorheen vitamineH genoemd, waar de H staat voor haar en huid. Dit zegt genoeg, Biotine is de belangrijkste vitamine als het gaat om je haar! Het helpt je lichaam proteïnen, waaronder keratine, aan te maken. Keratine is een belangrijke proteïne voor je haar, want je haar bestaat voor maar liefst 95% uit keratine! Biotine helpt om deze reden tegen haarverlies, breekbaar haar en zachte nagels. Biotine is vooral te vinden in noten, pinda’s, eieren, soja, gist, en peulvruchten.
Biotine is ook belangrijk is tijden de zwangerschap en de borstvoeding en het is dus veilig en juist goed om het tijdens deze periode te nemen. De juiste hoeveelheid tijdens je zwangerschap is 40 mcg/dag en tijdens de borstvoeding 45 mcg/dag. Alles wat je te veel neemt, plas je weer uit dus geen zorgen.
Je hebt Biotine nodig om energie vrij te maken uit eten en je biotine behoefte verhoogt tijdens de zwangerschap en borstvoeding periode. Een marginaal tekort aan biotine zou zelfs kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap een tekort aan Biotine.
Klein detail over Biotine is dat het ook schijnt te helpen bij grijze haren.
Vitamine B, C, Vetten, ijzer en proteïne
Zorg verder dat je genoeg vitamine b en c, vetten, ijzer en proteïnen binnenkrijgt. Denk aan voedingsmiddelen als meloen, bessen, sinaasappels en appels en donkere bladgroenten als spinazie, sla en andijvie. Proteïnen kun je vinden in melk en kaas, mager vlees, noten en peulvruchten, volle granen en eieren. Zorg dat je genoeg vis met Omega-3 oliën eet.
2. Voedingssupplementen
De vitamines die we nodig hebben voor ons haar kunnen we naast onze voeding ook uit supplementen halen. Als je last hebt van haaruitval is het sowieso aan te raden om voedingssupplementen te nemen.
Biovitaal Super Multi Zwanger Capsules 100CP
Voor tijdens de zwangerschap is Biovitaal Super Multi Zwanger een complete multivitamine en mineralen complex voor tijdens de zwangerschap met maar liefst 200mcg Biotine.
Hubner Silicea
Hubner Silicea 420mg capsules is verantwoordelijk voor de opbouw van het bindweefsel en verstevigt haar, huid en nagels van binnenuit. Het is daarom een belangrijke bouwstof. Het bevat 37,5 mcg Biotine.
Orthica Hair, Skin and Nail
De ‘Hair, skin and Nail’ tabletten van Orthica bevatten naast het belangrijke biotine (100 mcg) ook zink en koper, deze spelen een rol bij de pigmentatie van het haar. Ook bevat het de provitamine B5 en tevens Foliumzuur, een vitamine die ook belangrijk is tijdens de zwangerschap. Deze supplementen mag je nemen tijdens de zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding periode.
A.Vogel Hair Complex
Geef je geen borstvoeding meer? Dan is het geen slecht idee om de Hair Complex van A. Vogel voor een paar maanden te nemen om je haar weer een energie boost te geven en weer helemaal gezond te maken. Het is rijk aan gierst, brandnetels en gist en het zorgt voor sterk haar.
Bij het gebruik van supplementen heb je wel wat geduld nodig. De meeste supplementen hebben namelijk 2 tot 3 maanden nodig om te werken.
3. Verminder stress voor balans in je hormoonhuishouding
De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van stress. Stress is vaak de reden achter veel lichamelijke kwaaltjes, en ook haaruitval kan komen door stress. Stress kan zorgen voor disbalans in je hormoonhuishouding, wat op zijn beurt weer zorgt voor haaruitval. Oefen met verschillende ontspanningstechnieken zoals mindfulness, meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. De enige oplossing tegen stress is je écht ontspannen. Als je merkt dat je stress dieper zit, of je last hebt van depressieve gevoelens na de geboorte, is het verstandig om met een psycholoog of een therapeut te praten.
4. Slaap genoeg
Een tekort aan slaap zorgt daarnaast ook voor veel kwalen, waaronder haaruitval. Slaap dus genoeg. Goede nachtrust zorgt ervoor dat je je gezond en mentaal sterk voelt. ‘Yeah right’ hoor ik je denken, ‘ik heb een baby, een goede nachtrust daar droom’. Probeer dutjes mee te doen met je kleintje en schroom niet om hulp te vragen aan familie en vrienden om te helpen bij je baby, of overweeg hulp in de huishouding te nemen.
5. Kijk kritisch naar je haarverzorging
Je haar verven, föhnen en stijlen is natuurlijk nooit goed voor je haar. Maar als je haar uitvalt, is het extra belangrijk om goed naar je haarverzorging te kijken. Haar is extra kwetsbaar als het nat is dus borstel je haar alleen als het droog is, en doe dat heel zachtjes zonder te trekken. Gebruik voor het borstelen een natuurlijke borstel van zwijnenhaar. Een borstel met zwijnenhaar klinkt misschien gek, maar deze borstel met natuurlijk haar is extra zacht voor het haar. Reguliere borstels beschadigen het haar en de hoofdhuid vaak.
Als je je haar echt moet föhnen, doe dat dan met koude lucht en vermijd het gebruik van stijl- of krultangen om je haar niet nog brozer te maken. Gebruik verder zo natuurlijk mogelijke verzorgingsproducten voor je haar. Het effect van speciale shampoos waar biotine en silica inzit, is niet bewezen.
6. Slaap met een panty op je hoofd
Wat? Yup for real, ik doe het nog steeds, ik slaap elke nacht met een panty op mijn hoofd. Mijn man is mijn sexy huidskleurige hoofdeksel inmiddels gewend. Knip een panty af, knoop erin en klaar. Doe losjes een knot boven op je hoofd zonder elastiekje en doe dan je zelf gefabriceerde haarnetje op je hoofd en je wordt de volgende ochtend wakker met hetzelfde haar als waar je mee naar bed ging. Kortom je hoeft het niet uit te borstelen/kammen en dat is dus altijd beter voor je haar!!! Whoop whoop! Handig. Oh en door het knotje krijg je ook een mooie slag in je haar indien je steil haar hebt zoals ik.
7. Breng een bezoekje aan de kapper
Je hebt vast gehoord van het mamakapsel. Een mamakapsel is een makkelijk te dragen en kort kapsel. Na de bevalling kiezen veel moeders voor deze bekende look, vaak om praktische redenen. Korter haar vaak heeft minder verzorging nodig. Maar korter haar kan ook helpen de haaruitval te verminderen. Meine gute, dus als je mama bent, moet je ook meteen kort haar? Naaah mooi nax hoor ik je denken. Maar kort haar heeft minder voedingsstoffen nodig en je haar hierdoor dus gezonder. OK, een klein stukje eraf dan, lekker gezond.
8. Ga weer aan de pil
Overleg dit utieraard met de huisarts. Maar geef je geen borstvoeding meer en heb je nog geen nieuwe kinderwens en heb je extreme haaruitval dan is de anticonceptiepil een optie. De Diane-35 pil bijvoorbeeld wordt gebruikt bij vrouwen om verdere haaruitval tegen te gaan. Het is eigenlijk een behoorlijk zwaar haagroeimiddel medicijn dat door de combinatie van progesteron en oestrogeen hormoon dat het bevat ook als anticonceptie gebruikt worden.
Meer haaruitval door borstvoeding
Hoewel de ergste haaruitval zo’n 4 maanden na de bevalling voorbij moet zijn, kan het voorkomen dat je langer last hebt van haaruitval als je borstvoeding geeft. De hormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je borstvoeding geeft, maken het dat het ontzwangeren langer duurt en zorgt voor nog meer haaruitval. Tijdens de borstvoedingsperiode kan je dus wel ‘Hair, nail, Kare van Orthica’ slikken om je haar een handje te helpen.
Wij hopen dat je dit artikel interessant vond en haaruitval voor jou binnenkort verleden tijd is! Heb jij nog een speciale tip tegen haaruitval? Stuur hem dan in! En als je meer van dit soort artikelen wilt, én op de hoogte van alle mamawijsheid wilt blijven, volg Mommy Knows Best dan op Instagram en Facebook
BRONNEN:
https://www.isditwelgezond.nl/biotine/
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/biotine
https://flo.health/being-a-mom/recovering-from-birth/postpartum-problems/tips-to-tackle-postpartum-hair-loss
https://www.organico.ie/news/2011/03/12/natural-remedies-for-hair-loss-during-and-after-pregnancy/