De voordelen van een kolf apparaat
Een kolfapparaat kan goed van pas komen als je van plan bent om borstvoeding te geven aan je pasgeboren kindje. Ook als je borstvoeding geven te veeleisend vindt of het om bepaalde redenen niet lukt heeft een kolfapparaat diverse voordelen ten opzichte van flesvoeding. Een kolfapparaat bestaat uit een een soort schelp die je over de borst plaatst. De schelp zit vast aan een snoertje waardoor deze vacuüm gezogen wordt. In het flesje wordt de moedermelk automatisch opgevangen. Lees snel verder om er achter te komen wat de voordelen van een kolfapparaat zijn.
Kolven brengt borstvoeding op gang
Het kan gebeuren dat je een bewuste keuze hebt gemaakt om borstvoeding te gaan geven aan je kleintje maar dat deze niet op gang komt. Door een kolfapparaat te gebruiken kan je de melkproductie stimuleren. Je kolft minstens even vaak als dat je jouw kindje zou voeden. Je lichaam krijgt hierdoor het teken dat het borstvoeding moet geven, waardoor in de meeste gevallen meer melk wordt geproduceerd. Door af te kolven nadat je jouw baby hebt gevoed wordt de borstvoeding nog eens extra gestimuleerd waardoor deze optimaal op gang blijft. Het valt wel altijd aan te raden om een lactatiedeskundige in te schakelen als de borstvoeding niet op gang komt voor deskundig en professioneel advies. De lactatiedeskundige wordt doorgaans vergoed vanuit de zorgverzekering.
Je hoeft niet altijd in de buurt te zijn
Als je jouw kleintje borstvoeding wilt geven is het niet altijd nodig om de kleine aan de borst te leggen. Door te kolven en daarmee een voorraad aan te leggen kan je partner, de oppas of bijvoorbeeld een van je ouders ook je kleintje voeden. Volgens Mina Jannsen, woordvoerder van ADVIESJAGERS, kun je voor dit doel “het best kiezen voor een elektrische borstkolf, waarmee je snel en efficiënt een goede voorraad aan kunt leggen. Dit is onder andere handig als je hebt afgesproken met vriendinnen en de baby niet meeneemt of wanneer je weer aan het werk gaat”. Je kunt borstvoeding ook afwisselen met flesvoeding, maar kolven zorgt er ook in dit geval voor dat de melkproductie op peil wordt gehouden.
Kleintjes met weinig zuigkracht krijgen genoeg voeding binnen
Pas- of vroeggeboren baby’s hebben soms nog niet voldoende zuigkracht om zelf de melk uit je borst te drinken. Door een borstkolf kun je de melk eerst afkolven en vervolgens met je vinger of een flesje aan de kleine geven. Drinken uit een flesje vereist minder zuigkracht. Je kunt ook kiezen om over te stappen op flesvoeding. Sommige vrouwen kiezen er dan echter nog steeds voor om af te kolven omdat de borsten pijnlijk en opgezwollen raken door de aanmaak van moedermelk. Kolven zorgt er dan voor dat de druk vermindert. Doe dit als het kan alleen op de momenten dat het echt nodig is omdat je veel ongemak of pijn ervaart. Als je afkolft op momenten dat je baby normaal voeding krijgt kan de melkproductie juist extra gestimuleerd worden.
Wij hopen dat je dit een artikel interessant en leuk om te lezen vond. Uiteraard horen wij graag jouw feedback. En mocht je tips hebben voor andere mama’s (to be), aarzel dan niet om ze in te sturen. En als je meer van dit soort artikelen wilt én op de hoogte van alle mamawijsheid wilt blijven, volg Mommy Knows Best dan op Instagram en Facebook