Beeldschermtijd in Coronatijd + De 10 leukste gratis educatieve apps voor peuters en kleuters

Normaliter en dan bedoel ik natuurlijk in ons vorige leven zonder het coronavirus werd geadviseerd om maximaal een half uur schermtijd per dag aan te houden. Nu in tijdens de coronacrisis in quarantaine en met thuisschooling gaan we daar natuurlijk ver overheen. Uit flitsonderzoek van Netwerk Mediawijsheid is zelfs gebleken dat kinderen 0-6 jaar in de coronacrisis gemiddeld 2,5 uur per dag achter de beeldschermen doorbrengen (Volkskrant). Voel je niet schuldig mama’s want het is allemaal prima! Dus daarom voor jullie de 10 leukste educatieve apps die ook nog eens gratis zijn op een rijtje, maar eerst nog even wat te veel schermtijd met je kind doet zodat je dit wel in je achterhoofd houdt.

Gevolgen te veel schermtijd

Niemand houdt ervan om zijn kind lang voor de tv (voor het gemak bedoel ik met tv ook alle andere schermen) te zetten. We weten namelijk allemaal dat te veel schermtijd je kindje in ieder opzicht negatief beïnvloedt. Het worden niet alleen dreinerige draken van kinderen, maar ze worden passief van dat gestaar naar een scherm (apathische beeldschermjunkies). Ook heeft het een negatief effect op dat deel van de hersenen waar taal en kunnen lezen & schrijven ontwikkeld wordt.

Nog een paar effecten van te veel schermtijd

  • Motorische fitheid, oftewel; ze bewegen te weinig. Als je ze dan toch voor een scherm zet, op Youtube zijn er genoeg filmpjes te vinden om lekker fit te blijven voor de tv. Cosmic Kids bijvoorbeeld, is een kinder yoga kanaal voor ‘Strength, balance and confidence’. Het is wel in het Engels, maar altijd goed voor de Engelse taalontwikkeling (er is ook een app van). In de Nederlandse Zappsport@home workout geven bekende sporters kids thuis workouts, super leuk!
  • Overgewicht. Nou ja een beetje bijkomen daar ontkomen we niet aan hoor, we zitten tenslotte in quarantaine en dit geldt ook voor de mama’s en papa’s (geen koekjes kopen want ze gaan op).
  • Oog en kijkproblemen. Een gezonde grens is niet langer dan een half uur achter elkaar beeldschermtijd anders kan het bijziendheid tot gevolg hebben. Ook al is het lastig in deze tijd het is natuurlijk wel goed om te proberen deze richtlijn aan te houden. Dus denk aan meerdere kijkmomenten per dag.
  • De nek en rug kunnen overbelast raken. Je kind zit onderuit gezakt voor de tv op voorover gebukt boven een telefoon op tablet. Let op een goeie houding en laat ze af en toe pauze nemen.
  • Krijgt je kind meer dan 3 uur per dag schermtijd? Dan is de lans op lichamelijke en ook geestelijke klachten (depressiviteit) groter. Er is een duidelijk verband tussen schermtijd en de mentale gezondheid van kinderen.

Maak je niet druk mama’s en papa’s, het geeft helemaal niks en is logisch dat je kindje nu meer tijd achter een beeldscherm doorbrengt. De kinderen zijn 24/7 thuis en er moet vaak ook nog gewerkt worden, dus we komen er niet onderuit. En we merken ook allemaal dat iedere dag anders is. De ene dag lukt het allemaal prima en gaat alles soepel en lijkt het wel of je het perfecte huishouden hebt en de volgende dag is het chaos, heb je een kort lontje (en je kinderen) en is het ‘Ga alsjeblieft op de Ipad’.

Tips

  • Zet ze alleen voor het beeldscherm als het echt nodig is, dus als het niet anders kan. Voor de een werkt het om schermtijd in te plannen, bijvoorbeeld in de ochtend na het ontbijt een uurtje en voor het avondeten een uurtje (ja dat is 2 uur totaal, dat klopt). Voor de ander werkt het juist dat op het moment dat je merkt dat je kind zich begint te vervelen dat je ze dan voor de tv zet.
  • Je kind is zijn eigen speelgoed inmiddels ook wel beu, dus hou speelgoed apart zodat je kan afwisselen, geloof me, het werkt echt. Is je kindje aan het spelen? Laat het lekker spelen en bewaar schermtijd als het ernaar vraagt. Laat je kindje het dan ook netjes vragen.
  • Laat ze even pauzen nemen na een half uurtje om bovengenoemde negatieve effecten van schermtijd te voorkomen.
  • Zet een eierwekker op de gewenste tijd. Zo krijgt een kind ook een idee bij ‘je mag een half uurtje kijken’. Is het half uur voorbij dan werkt het beter om niet abrupt te stoppen (dat heeft vaak een driftbui tot gevolg). Maar laat je kindje afkijken waar het naar kijkt, of vraag je kind waar het naar aan het kijken is, zo haal je je kind uit zijn scherm-staar-modus en is dan eerder bereid de ipad weg te leggen. Geef je kind ook een seintje 5 minuutjes voor tijd, dat is trouwens handig om altijd te doen; ‘Over 5 minuutjes gaan we naar huis, over 5 minuutjes gaan we tanden poetsen’ etc. Dit voorkomt dus een dreinerig kind, want je kind wil natuurlijk helemaal niet stoppen met kijken.

Bied alternatieven

Tja dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want hier hebben we nou net geen tijd voor aangezien we nog werk af moeten maken of 100 andere dingen moeten doen. Het is in deze tijd juist net zo fijn om ze voor dat scherm te zetten. Maar goed indien je er wel tijd voor hebt, hier een mini lijstje met leuke spelletjes.

  • Een boek voorlezen; dat is ook nog eens ontzettend leerzaam, je kindje wordt er rustiger van en je hebt even quality time samen. Handig om in te zetten als je kindje aandacht vraagt, lees tien minuutjes een boekje en het is weer tevreden en kan vrolijk verder spelen in zijn eentje. Kinderen die vaker voorgelezen worden zijn minder hyperactief en vervelend, dus probeer in het naar bed gaan ritueel altijd een verhaaltje voor te lezen. Een leuk prentenboek; ‘Mijn papa heeft een baard – en andere verhalen’ is de tip van deze week met liefdevolle gedichtjes, verhaaltjes met moraaltjes en prachtige illustraties om in te verdwalen.
  • Memory vanaf 2 jaar. Wij vinden de XL varianten erg leuk, maar niet voor onderweg. Het is namelijk handig om altijd een memory spelletje in je tas te hebben en met de kleine variant passen ook jouw telefoon en lippenstift nog in je tas.
  • Domino vanaf 2 jaar. Ook handig voor onderweg en echt vanaf 2 jaar te spelen; wat vinden kindjes het leuk als ze dezelfde plaatjes herkennen.
  • Junior kwartet. Dit vinden wij te leuk om te spelen en omdat je met 3 kaarten speelt, is het voor je kleuter dus echt goed te doen en leuk en leerzaam.
  • Uno junior, vanaf 3 jaar.
  • De ‘Ik leer’ spelletjes van jumbo: Leerzame en zelf corrigerende spelletjes voor elke leeftijdsgroep, super handig om een paar van deze spelletjes in huis te hebben. De ‘Ik leer letters’ bijvoorbeeld: zo leren kinderen spelenderwijs letters kennen en het alfabet vormen.
  • Mens erger je niet! Dierenvriendjes, 4+. Wij spelen dit spel ook met onze Tyler van 3 jaar, echt ontzettend leuk! We slepen het spel ook overal mee naartoe.
  • Op de Instagram van Mommy Knows Best plaatsen we dagelijks activiteiten die je kunt doen met je kindje #quarantainecreativiteit

En indien je er geen tijd voor hebt, hebben we hier een lijstje voor je met educatieve apps voor peuters en kleuters.

De 10 leukste gratis educatieve apps

Een lijstje met de leukste gratis educatieve spelletjes en apps om de quarantaine door te komen;

  • Match it up: Voor de allerkleinsten, vanaf 1,5 jaar, dus indien je een gaatje hebt, leuk om samen te doen. ‘A fun color matching game for toddlers’. Het ontwikkelt visuele waarnemingsvaardigheden, cognitieve vaardigheden en de fijne motoriek.

schermtijd

  • Tiggly: Ook vanaf 1 jaar dus wel samen doen, maar als je kindje ietsje groter is, kan het prima alleen spelen. Er zijn meerdere Tiggly varianten te downloaden die allemaal hun eigen specialiteit hebben, je kindje leert vormen, woorden of tellen. In de ze tijd van de coronacrisis waarin kindjes niet naar (peuter)school erg handig om peuters en kleuters toch nog iets bij te brengen. In de afbeelding hieronder zie je de Engelse versie, maar in Nederland is de NL versie verkrijgbaar.

educatieve apps

  • Jop: 2+ Leuk en leerzaam vanaf peuter, je kunt er puzzels doen en vrolijke liedjes meezingen. Er is Jop gaat naar school, Jop gaat eten, Jop gaat slapen, Jop is jarig, jou Sinterklaas, Jou zoekt dezelfde -kerst editie.

  • Tiny Tap: Met deze leerzame en leuke app wordt je kindje zeker geen schermzombie want er zitten wel 150.000 interactieve spelletjes op, bedacht door leraren. ‘Best learning app for kids aged 2-6’

schermtijd

  • Memorama: Memory voor elk niveau, vanaf de peuter leeftijd. Memory is een echte ‘brain game’, goed voor het geheugen, vandaar geschikt voor elke leeftijd ;-).

educatieve appseducatieve apps

  • Nijntje Educatieve spelletjes: memorie spelletjes en puzzels voor het ontwikkelen van de intelligentie en andere vaardigheden (logisch redeneren, concentratie verbeteren) vanaf de peuter leeftijd tot 6 jaar. Bevat 28 spelletjes.

schermtijd

  • Duplo 2-5 jaar: Winnaar beste app 2020 KAPI-award. Bouwen, plezier en leren en het voldoet aan de ontwikkelingsbehoeften, elke activiteit is gericht op belangrijke leerdoelen oor peuters en kleuters.

schermtijd

  • Lingokids: Engels leren, talen spelletjes voor kinderen van 2-8 jaar. Heel handig om je kindje spelenderwijs de Engelse taal te leren.

schermtijd

  • NPO Zappelin: 4+Deze app is niet beschikbaar buiten Nederland helaas. Met deze app speelt je kind met Zappelin vriendjes, filmpjes, boekjes lezen, tekeningen maken en meezingen met Fenna.

schermtijd

  • Quiver 3d coloring app: 4+ Zo gaaf! Je kindje kan zijn kleurplaat tot leven laten komen. Je kan een kleurplaat uitkiezen, deze moet je printen en kan je later weer inscannen, heerlijke creatieve app.

  • Toca Boca Hair Salon: 4+ Ok ok, niet echt educatief want je kindje is de kapper in de haarsalon dus de nummer 11 in het lijstje. Maar wat zijn ze zoet met het spelen van deze app, heel fijn voor mama dus. Day (5) is er dol op.

Hopelijk kun je weer even voort want het ziet er naar uit dat we voorlopig nog niet van dit vreselijke virus af zijn. Stay safe. Liefs Team Mommy Knows Best. Oh ja, heb je een leuke app toe te voegen? Laat het ons dan vooral weten?

BRONNEN:

https://www.commen.nl/beeldschermtijd/
https://ikbenalgroot.nl/schermtijd-kind/

https://www.praktijktalent-co.nl/blog/detail/176/kinderen-die-teveel-naar-beeldschermen-kijken

 

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best